Magyarországon a nem gázzal fűtő emberek 15%-a számára a ház fűtése különösen költséges lehet. Sajnos ebben az esetben sokan drága fűtési módszereket használnak, például ömlesztett PB-gázt vagy fűtőolajt, amelyek a ház fűtésének költségeit kétszeresére emelik.

LPG vagy fűtőolaj kazánok

Váltás egy régi, nem hatékony LPG- vagy olajkazánról a modern kondenzációs kazánra, hasonló megtakarítást eredményez, tehát érdemes megfontolni, hogy a kazánja eléggé megérett-e már a cserére. A PB-gáz és az olaj magasabb költsége a gázhoz viszonyítva azt jelenti, hogy még egy új kazánnál valószínűleg olcsóbb lehetőségek is vannak otthona számára. Azt javasoljuk, hogy vizsgáljon meg más fűtési lehetőségeket. Fatüzelésű kályhák: néhányuknak valószínűleg meglepő lehet, hogy még mindig hány ember melegíti otthonát fával. Valójában egy fatüzelésű kályha használata olcsó és hatékony lehet a ház melegítéséhez, de ez nem mindig valósítható meg. A ház ebben az esetben általában egyenetlenül melegszik, és nagyobb házak esetén egyes helyiségekben szükség lehet további elektromos gázfűtésre, a meleg vízhez pedig más fűtési rendszerre van szükség.

Javasoljuk, hogy vizsgálja meg a biomassza kazánokat, mint lehetséges opciót, amelyek ugyanazt az üzemanyagot használják fel otthonának egyenletes felmelegítéséhez egy központi fűtési rendszeren keresztül, valamint a víz felmelegítéséhez. Számos módszer van otthonának elektromos fűtésére. Ha nem tud gázt használni, és bármilyen okból nem telepíthet hőszivattyút vagy biomassza-kazánt, akkor az infravörös fűtőpanelek a legolcsóbb módszert jelentik otthonának fűtésére. Ellentétben a hagyományos fűtéssel, amely kihasználja a konvekciós fűtést, hogy felmelegítse a ház levegőjét, az infravörös sugárzás akadálytalanul távozik az infravörös fűtőpanelből, amíg egy szilárd tárgyat el nem ér, ahol felszívódik – felmelegítve azt. Ezért az infravörös fűtés sokkal hatékonyabb módja a hely melegítésének, ha nincs hozzáférése a hálózati gázhoz.