A kazán optimális formában tartása erőfeszítéseket igényel. A téli fűtés évekig megterheli a kazánrendszert, valamint a csöveket és a tartozékokat. Íme néhány módszer a kazán teljesítményének maximalizálására és hatékonyságának fenntartására.

A rendszeres karbantartás lényeges

Ellenőrizze, nincs-e szivárgás: Ha ezt rendszeresen a rutin részévé teszi, akkor felismeri a problémákat rögtön amikor azok bekövetkeznek. A melegvíz-rendszer levegője csökkenti a kapott hőt, és erősebb munkára kényszeríti a kazánt, több tüzelőanyagot fogyasztva. Minden fűtési szezon elején járja át otthonát, és nyissa ki az egyes radiátorok légtelenítő szelepét, hogy kiengedje a levegőt. Ne felejtse el egy vödör segítségével összegyűjteni a vizet, amely a levegő távozása után jön ki. A füstgáznyílások létfontosságúak az égés melléktermékeinek eltávolításához. Az elzáródások miatt a gázok, mint a szén-monoxid, bejuthatnak otthonába, veszélyeztetve a családját. A tiszta szellőző biztosítja azt is, hogy a kazán maximális hatékonysággal működjön minden esetben.

A kazánoknak levegőre van szükségük az égési folyamathoz. Ha nincs elég levegő, hiányos égés következik be, ami megnövekedett szén-monoxid-szintet eredményez. Tartsa tisztán a kazánházát, fokozottan ügyelve a kazán körüli területre. Kövesse a gyártó utasításait a hézagok esetén, és kérjen szakmai véleményt. A kazán lángjának kéknek kell lennie. Ha sárga vagy füstös, akkor az égőrendszere hibásan működik, és azonnali figyelmet igényel. A javítás késleltetése tűz- vagy szén-monoxid-mérgezést okozhat. Ha a vízszint túl alacsonyra süllyed, a kazán megsérülhet. Ez tüzet okozhat, és Ön és családja veszélybe kerülhet. E biztonsági kérdés miatt a vízszint emelkedése kritikus karbantartási elem. Tartsa a kazánt maximálisan hatékonyan, tisztán tartva. Kövesse a kazángyártó utasításait a kazán éves légtelenítéséhez, vagy hívjon szakembert annak alapos tisztításához.