Amikor a tapasztalatért fizetünk a vízszerelőnek

Néha úgy tűnik, hogy a kihívott szakember az öt perc alatt elvégzett munkájával mintha nem szolgálna rá arra az összegre, amit végül ki kell fizetnünk neki. Ott állunk és nem értjük, hogy mi kerül ezen ennyibe. Nos, erre a kérdésre válaszol ez az anekdota.

Ennyiért ennyit?

Amikor vízszerelőt vagy vízvezeték szerelőt hívunk a házunkhoz, az általában nem (csak) azért van, mert kényelmesebb számunkra, ha más végzi el helyettünk a munkát. Hanem azért (is), mert nem értjük és nem tudjuk megoldani azt a problémát, amivel szembesültünk. Laikus szemmel simán tűnhet egy meghibásodás, egy komolyabb dugulás roppant bonyolult és összetett szerencsétlenségnek, amit csak egy profi tud megoldani. Ezek valójában tényleg összetett problémák, de ettől még a megoldásuk lehet egyszerű. Ezért eshet meg az, hogy megérkezik a megmentő, csak „ránéz” a hibás, működésképtelen dologra, az pedig pillanatok alatt megjavul. Ekkor jön a számla, ami a kuncsaftnak krónikus szemöldökráncolást okoz, mivel nem tűnik ár-érték arányosnak a sztori. Így történt ez abban a városi legendának számító történetben, ami évek óta kering az interneten a vízvezeték szerelők védelmében.

A tízezer dolláros javítás

A leganda (vagy tanmese) szerint az egy cég teljes vízvezetékrendszere egy dugulás miatt teljesen összeomlott. Az elkeseredett középvezetőnek gyors és profi segítségre volt szüksége. Ezért hát felhívta azt a vízszerelőt, aki híres volt szakértelméről. A szerelő megérkezett a helyszínre, körbesétált az irodaépület releváns pontjain, leellenőrzött pár nyomásmérő számlapot. Kisvártatva a szerszámostáskájából előkapott egy csavarkulcsot, majd rásózott az egyik csőre. Az iroda vízvezetékrendszere pedig ismét működésbe lépett. A vízszerelő minekutána elvégezte a munkáját, kiírta a számlát, amin kerek tízezer dollár szerepelt (egy egész hálózat megjavítása nem olcsó). A középvezető értetlenkedett, mégis ezt hogyan képzeli, öt perc munkáért ennyi pénz rablás. A szerelőnek egyszerű válasza volt: „A cső megütése egy dollárba kerül, a tapasztalat, hogy tudom, hol kell megütni a csövet, az 9999 dollár lesz.” – Nem tudni, hogy az eset valóban megtörtént-e vagy sem, annyi biztos, hogy a szakembernek azért fizetünk, hogy a tudásukkal megoldják a problémáinkat. Hogy ez mennyi ideig tart, nem igazán releváns.