Tipikus ballépés a háziasszonyok berkeiben, hogy úgy tekintenek a konyhai mosogató lefolyójára, mint egy mindent elnyelő konyhamalacra, ezért rendszeresen darabos ételmaradékokkal etetik. Hölgyeim! Ez óriási hiba! A tányérokon összegyűlt ételmaradékot és az esetlegesen felhalmozódott zsiradékot mosogatás előtt minden esetben távolítsuk el a hulladéktárolóba, mert ezzel elejét vehetjük egy renitens kialakulásának.

Házilag is van esély a dugulás elhárítására?

Való igaz, hogy a mosogató elzsírosodása a konyha esetében szinte elkerülhetetlen, viszont az egyáltalán nem mindegy, hogy ez milyen rendszerességgel, milyen szinten, illetve mennyire megátalkodottan csökönyös módon történik. A jó hírünk, hogy vannak könnyen alkalmazható, otthoni módszerek, amelyek orvosolhatják a problémát. Nézzük, mik is ezek! Első körben mindenképpen vizsgáljuk meg a szifont, mert az esetek többségében itt van a hiba. Nem egy nehéz installációs művelet, kizárólag arra fordítsunk figyelmet, hogy a visszaszerelés során az összes alkatrész a helyére kerüljön, és ne sérüljenek a tömítések. Amennyiben ez a művelet nem járt diadallal, úgy próbálkozzunk a jó öreg pumpával. Ha még most sincs siker, akkor pedig bevethetjük a hihetetlen mértékű szortimenttel bíró vegyszerek táborát, de ezen a fronton legyünk óvatosak és elővigyázatosak! Ezek az anyagok bőrrel kontaktálva irritáló, maró hatásúak, így nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy rendeltetésszerűen és végtelenül körültekintően használjuk őket, illetve védjük ki a szembe fröccsenés lehetőségét is. Ha inkább kerülnénk a cseppfolyós szekciót, akkor remek választás a szilárd granulátum formátum, amit általában vízzel vegyítve érdemes a lefolyóba helyezni. Utóbbi azért célszerű, mert a kezdődő stádiumú elzáródást is oldja, így prevenció gyanánt is kitűnő.

És ha semmi nem segít?

Nem hoztak megoldást a házi praktikák? Esetleg egy visszatérő dugulással állunk szemben? Itt jönnek képbe a szakavatott mesteremberek. Segítségükkel biztosan nagyon gyorsan búcsút inthetünk az elzáródásoknak, de megelőzhetünk komolyabb slamasztikát is. A professzionális felszerelési háttér segít, hogy gyorsan és biztosan megszüntethetőek legyenek a legmakacsabb eltömődések is, és újra rendeltetésüknek megfelelően használhatóak legyenek a szaniterek.