Ha a radiátor alul meleg, de felül hideg, akkor valószínű, hogy légtelenítésre lesz szükség. Ez kiküszöböli a központi fűtési rendszerbe beszorult levegőt, csökkenti annak hatékonyságát és megakadályozza a radiátor megfelelő felmelegedését.

A légtelenítés lépései!

Először be kell kapcsolnia a fűtést, hogy azonosítsa a probléma helyét. Hagyja a rendszert teljesen felmelegedni, és hagyja, hogy a nyomás növekedjen, mert ez elősegíti a levegő kiszorítását. Most meg kell néznie a ház minden radiátorát, és ellenőrizni kell a hűvös helyeket. Egy radiátornak általában légtelenítésre van szüksége, ha a hő nem éri el a csúcsot. De vigyázzon, nehogy megégesse magát, és feltétlenül jegyezze fel a légtelenítést igénylő radiátorokat. Ezután ki kell ürítenie a problémás radiátorokat. Bármelyik boltban vásárolhat radiátorkulcsot, vagy használhat szabványos laposfejű csavarhúzót. Szüksége lesz két régi törülközőre vagy rongydarabra is, hogy erre csepeghessen bármi, ami elhagyja a radiátort.

Ha modern csavarhúzóval működtetett szelepje van, akkor egy tálra lesz szüksége a kifutó folyadék megtartására, mivel az inkább sugárban, mint csöpögés szerűen jön ki. Ezután keresse meg a szelepet – ez a radiátor egyik végén lesz a teteje körül, vagy illessze a radiátorkulcsot a szelep közepén lévő négyzet alakú darab fölé, vagy helyezze be a csavarhúzót a horonyba. Az egyik ruhadarabot tekerje a kulcs vagy a csavarhúzó köré, a másikat pedig tartsa a szelep tövénél. Most óvatosan fordítsa el a kulcsot vagy a csavarhúzót az óramutató járásával ellentétes irányba, és hallgassa a szivárgó gáz sziszegését. Most ébernek kell maradnia, mivel amint a gáz távozik, a folyadék elkezd kifolyni, ezért a lehető leggyorsabban újra le kell zárnia a szelepet. És kész is van a munka. Egyszerűen ismételje meg a folyamatot bármely más radiátorral, amely légtelenítést igényel. Végül néhány egyszerű kazán karbantartást kell végrehajtania.