A gáz viszonylag biztonságos, hatékony és kényelmes energiaforrás, amely Magyarország otthonainak több mint felében hőt biztosít, és képesek vagyunk általa ételeket főzni, száraz ruhákban járni és vizet melegíteni. De ha a földgázt helytelenül telepítik a gázszivárgás egészségügyi kockázattá és veszélyforrássá válhat otthonában.

Szivárgás otthon

Vannak más lehetséges mérgező gőzforrások is otthonában, beleértve a nem megfelelően szellőztetett generátorok, kemencék és még a hozzá kapcsolódó garázsok füstjeit is. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok szerint évente 50.000 ember látogat el az ügyeletre szén-monoxid-mérgezés miatt. Az egészségügyi kockázatok mellett a gázszivárgások robbanásveszélyesek a gőzök rendkívül gyúlékony jellege miatt. Ha otthonában vagy irodájában gáz van telepítve, vagy ha a házban olyan füstök vannak, amelyeket nem tud azonosítani, akkor összeállítottuk ezt az útmutatót, amely segít felismerni és megakadályozni a gázszivárgást. Ne feledje, hogy a gázszivárgás nem az egyetlen lehetséges gázforrás otthonában. A természetesen előforduló gáz, mint a radon, jelentős egészségügyi kockázatot jelenthet a lakóövezetekben.

Ha gyanítja, hogy gázszivárgás van otthonában, akkor az első dolog, amit tegyen az az, hogy kikapcsolja az őrlángot és értesítse a gázüzemet vagy a hatóságokat. Mivel a gáz szagtalan, a beszállítók a rothadt tojásokhoz hasonló erős illatot adnak hozzá a gázhoz, hogy figyelmeztessék a házban élőket a veszélyes gázra, és időt hagyjanak a kiürítésre, mielőtt a tünetek elsöprővé válnának. Az otthoni gázszivárgás vagy veszélyes gázszint első korai figyelmeztetései szénmonoxid-mérgezéssel járó tünetek lehetnek. Ennek oka, hogy a gázszint növekedésével az oxigén aránya csökken a térben. Háziállatok, gyermekek, idősebb felnőttek és bárki, aki asztmában szenved, az elsők között szenvedhet szén-monoxid-mérgezés tüneteitől. A rendkívül magas szint eszméletvesztést okozhat, és haladéktalan orvosi ellátás nélkül akár halált is okozhat.