Sajnos azok számára, akik allergiások a porra, az allergiájuk az év mind a 12 hónapjában előjöhet. Valójában nehéz elkerülni, mivel minden lakásban és házban, még a legtisztábban is, lesz por és atka is.

Miért káros a hagyományos fűtés az allergiások számára?

Természetesen a rendszeres portörlés és porszívózás, hipoallergén lepedőkkel kombinálva segít az allergiák kezelésében. De van egy dolog, amire talán még nem is gondolt volna – a fűtési rendszer. Vessen egy pillantást a radiátorokra, amelyek a modern otthon leggyakoribb fűtési formái. A radiátorok konvekciós árammal működnek, ahol a hő kiáramlik a radiátorokból és eloszlik a helyiségben. A fűtés ilyen formája kis mennyiségű levegőt visszavezet, amely képes a felületeken összegyűjtött port a levegőbe mozgatni. Lehet, hogy először nem veszi észre, de amikor a fűtőkészülék be van kapcsolva, több por áramlik a helyiségbe, ami csak arra vár, hogy belélegezzék. A kényszerlevegős rendszerek, mint például a ventilátoros hőtárolók , még rosszabbak, mivel aktívan mozgatják a levegőt és ezért a port is a helyiségben. Az átlagos allergiás betegeknek észre kell venniük, hogy amikor a szoba melegszik, allergiáik sokkal erősebbel.

Ilyen esetben viszont van még egy mód a szoba fűtésére – közvetlen vagy sugárzó fűtés. Ahelyett, hogy a levegőt melegítené, és a helyiségben konvekciós lenne a légmozgás, a sugárzó melegítő, mint például az infravörös panel, a felületet melegíti, nem pedig a levegőt. Ez a felület sokkal gyengébb melegítése, ebből következően a levegő nem mozog. Ez nagyszerű az allergiások számára, mivel a kevesebb légmozgás azt jelenti, hogy kevesebb por kerül a helyiségbe. Az infravörös fűtés nem olcsó, de a fűtés más formáival összehasonlítva, nem is meglehetősen drága. Egy tipikus infravörös fűtőpanel nem túl drága, így otthonából elűzheti a port egyszer s mindenkorra, valóban megfizethető áron, így mindenki jól jár.