Van néhány módja annak, hogy otthonát megóvja a gázszivárgástól – és ez nem jelenti a nyílt tűzön történő főzést. Mivel a háztartási kazánok, a gáztüzek és a legtöbb központi fűtési rendszer gázt használ, néha szivárgások lépnek fel.

Mit tegyen gázszag esetén?

A gázrobbanások rémtörténetei miatt egyesek zavartak és kissé aggódhatnak emiatt. Tehát mit csinál, ha úgy gondolja, hogy gázszagot érez az otthonában? Ezek a tippek segíthetnek. Az energiaszolgáltatók szagot adnak a gázellátásnak, így azonnal megérezhet egy gázszivárgást. Tehát mindig figyeljen a gáz szagára. A gázhoz adott vegyi anyag – merkaptán – rothadt tojás vagy büdös zokni illatát kelti. Eldugult az orra? Elvesztette a szaglását? Ilyenkor is bármikor meg tudja mondani, hogy van-e gázszivárgás otthonában. Teste reagálhat a kiszivárgott gáz jelenlétére. A tünetek a következők: szédülés, fáradtság, émelygés, fejfájás, szabálytalan légzés. Ha azt tapasztalja, hogy tünetei súlyosbodnak, amikor a házban tartózkodik, és hajlamos enyhülni, amikor távozik, gázszivárgás léphet fel.

Ha ezek a tünetek jelentkeznek, de nem érez semmilyen gázszagot, előfordulhat, hogy szénmonoxid szivárog. Ne működtessen elektromos kapcsolókat és ne kapcsoljon fel semmit – ide tartozik a villanykapcsoló pislogása is. Győződjön meg róla, hogy kikapcsolta a tűzhelyet is, és ne is gondoljon arra, hogy bent cigarettára gyújtson! Azonnal nyissa ki az ablakokat és a külső ajtókat, hogy a gáz a lehető leggyorsabban eloszlasson. Nem tudja, hol van a mérő? Akkor tegye prioritássá a megismerését. Hívja gázszolgáltatóját, ha segítségre van szüksége a megtalálásához. Ha kereskedelmi ingatlan felett él, beszéljen a tulajdonossal, hogy megtudja, hol tartják a mérőt, és dolgozzon ki egy tervet, hogy mit tegyen, ha gázszagot érez, amikor az üzlet bezárt. A gáz kikapcsolásához forgassa el a kart úgy, hogy a gázcsőhöz képest 90 fokos legyen, és bezárja a szelepet. Ne próbálja meg rendezni a problémát maga – azonnal hívjon megfelelő képzettségű segítséget.