Magyarországon az otthonok körülbelül 15%-a valójában nem csatlakozik a gázhálózathoz. Természetesen a gázkazán és a gázüzemű központi fűtési rendszer messze a legelterjedtebb és ez a hagyományos, de vannak alternatívák!

A hagyományoson kívüli melegítési megoldások

A földgáztól eltérően az LPG-t nem közvetlenül a kazánba vezetik, hanem egy tartályban tárolják, és kazánon vagy generátoron át vezetik, hogy hőt szolgáltassanak egy ingatlan körül. Az LPG-kazánhoz hasonlóan az olajat egy tartályban tárolják és átvezetik. Mindkettőnek különböző előnyei és hátrányai vannak: Ön szabadon választhatja meg, hogy ki melyik olajat szállítja, és ennélfogva bizonyos rugalmasságot élvez a fizetett ár mellett, mindazonáltal az összes olaj költségei hazánkban folyamatosan emelkednek. Használhatók kemencéhez vagy főzőlaphoz, valamint a kazánhoz, azonban a tárolás miatt elég sok helyet foglalnak el az ingatlanban.

Ha aggasztja az éghajlatváltozás és a széndioxid-kibocsátás, akkor sem az LPG, sem az olaj nem lesz jó választás a fosszilis üzemanyagok elégetése és a légkörre gyakorolt ​​hatása miatt. A becslések szerint az olaj- és gázkészletek kimerülnek a következő 30–40 évben, ezek nagyrészt rövid távú választást jelentenek. Az elektromos kazán rendkívül hatékony választás, mivel nem pazarolja el a felhasznált villamos energiát. Az elektromos kazánok hasonlóan működnek, mint egy vízforraló, forró vizet tárolnak akár hengerben, akár külső tartályban. Az elektromos kazánok egyik legnagyobb hátránya a költségeik. A legjobb mód talán a napelemek használata, bár a kezdeti ráfordítás nagy lesz, viszont hosszú távon nagy haszonnal járhat! Természetesen a villamos energia is megújuló energiaforrás. A biomassza kazánok úgy működnek, hogy biomasszából hőt termelnek – fa, pellet vagy rönk felhasználásával. Nagyon hasonlítanak a hagyományos gázkazánokhoz és szén-dioxid-semlegesek. Gyakran ezek szinte költségmentesen futtathatóak.