A radiátorokat „nedves” fűtési rendszereknek kell besorolni – ez, amint a neve is sugallhatja, azt jelenti, hogy vízzel vannak feltöltve. Ezt a vizet eredetileg kazán melegíti, és a fűtőtestek körül keringenek egy telephelyen belül. Néhány általános probléma jelentkezhet ezekben a rendszerekben, cikkünk ezek megoldásában segít.

Radiátorok lehetséges hibái

Ha egy radiátor nem melegszik vagy nem működik, akkor valószínűleg légtelenítés szükséges. Ez egy nagyon gyakori hiba, amelyet nagyon gyakori okok esetén tapasztalhatunk. Az első – a radiátorban van egy légzár (légtelenítést igényel), a második, a víz nem kering (kiegyenlítést igényel). A kiegyenlítetlen fűtőtestek nem fognak azonos sebességgel felmelegedni, így a ház egyes területei hidegebbé válnak, mint mások, ilyenkor lehetséges, hogy az egyik radiátor egyáltalán nem melegszik, de egy másik másodperceken belül felforrósodik. A radiátorok kiegyenlítése azt jelenti, hogy a radiátor fűtési sebességének meg kell egyeznie az otthona különböző helyiségeiben. A radiátorok légtelenítése viszont az, amit meg kell tennie bizonyos radiátorokban, amikor annak egyes területei nem melegszenek fel. Ez jellemzően a csapdába esett levegő miatt van! A fűtőtestek kiegyenlítésében akkor részesül a legjobban, ha először légtelenítette őket, mert ezáltal pontosabb hőmérsékleti értéket kap.

Ha nem biztos abban, hogy hol rejlik a hiba, és nem tudja, hogy a radiátorainak kiegyenlítésére vagy légtelenítésére van szüksége – tegye meg inkább mindkettőt, csak győződjön meg arról, hogy az 1. lépés a légtelenítés, a 2. lépés pedig a kiegyenlítés. Legfontosabb tipp: ha csörög vagy dörömböl, esetleg zörög a radiátor, ez általában annak a jele, hogy légteleníteni kell a radiátort. A radiátor légtelenítése úgy történik, hogy a radiátor tetején található, az egyik végén elhelyezett kis szelepet egy „radiátorkulccsal” benyomják, és addig tartják, amíg az összes levegő ki nem enged.