A geotermikus energia jelenleg az egyik legelőnyösebb energiaforrás. Nem csak megújuló típusú energia, hanem a legtöbb területen jelen van, így sok szempontból még néhány hagyományos fűtőforrást is felülmúl.

Geotermikus energia: mik az előnyök és a hátrányok?

Először is, a geotermikus energiát fosszilis tüzelőanyagok elégetése nélkül nyerik ki a földből, és a geotermikus mezők gyakorlatilag nem termelnek emissziót. Sőt, a geotermikus energia nagyon előnyös lehet, mivel akár 80% -os megtakarítást is elérhet a hagyományos energiafelhasználáshoz képest. A geotermikus energiának számos előnye van, összehasonlítva más megújuló forrásokkal, mint például a nap, a szél vagy a biomassza. Kivételesen állandó energiaforrás, vagyis nem függ sem a széltől, sem a naptól, és egész évben elérhető. A rendelkezésre állási tényezőt vizsgálva, amely megmutatja, hogy a meghatározott energiaforrások mennyire megbízhatóak és állandóak, a geotermikus energia a legfelsőbb helyen áll, a többi csoport fölött.

Sajnos, függetlenül attól, hogy környezetbarát alternatív energiaforrás, a geotermikus energia a környezet szempontjából kisebb aggodalmakat okoz. A geotermikus energia kinyerése a talajból üvegházhatású gázok, például hidrogén-szulfid, szén-dioxid, metán és ammónia felszabadulásához vezet. A felszabaduló gáz mennyisége azonban lényegesen alacsonyabb, mint a fosszilis tüzelőanyagok esetében. Ráadásul annak ellenére, hogy fenntartható és megújuló energiának számítanak, valószínű, hogy bizonyos helyek idővel lehűlnek, ami lehetetlenné teszi a további geotermikus energia kitermelését a jövőben. További hátrány az egyes háztartások magas kezdeti költsége. A meglehetősen összetett rendszer fúrásának és telepítésének szükségessége meglehetősen magasra emeli ennek a rendszernek az árat, így nem minden ember kedveli ezt a megoldást a magas ára miatt.