Ha télen kint jár és fázik, akkor valószínű, hogy felvesz egy sapkát vagy egy másik réteg ruhát. Ha otthon ül televíziót nézve, és ugyanaz a gondolata támad, akkor nagyobb valószínűséggel kapcsolja be a fűtést.

Miért van szükségünk szigetelésre?

Leegyszerűsítve: szigetelésre azért van szükségünk, mert a tüzelőanyag drága, és az égő tüzelőanyagok így vagy úgy károsítják a környezetet. Egyes tüzelőanyagok drágábbak, mint mások; egyesek ártalmasabbak, mint mások; egyesek hatékonyabbak, mint mások. De még a hatékony tüzelőanyagok is pénzbe kerülnek – tehát minél kevesebbet éget el belőlük, annál jobb. A régi technológiák, például a nyílt széntűz alkalmazásához képest a legtöbb modern fűtőberendezés valóban elég hatékony. Az, hogy mennyire hatékonyan tudja fűteni otthonát (és mennyibe fog kerülni), nagymértékben függ a használt tüzelőanyagtól – amelyet nem mindig lehet könnyen megváltoztatni. Az otthoni fűtőanyagok tüzelőanyagai drámaian eltérnek (a legdrágább az áram, a legolcsóbb a szén és a földgáz), bár a legtöbb körülbelül 70 százalékkal hatékonyabb vagy jobb.

A fa a legkevésbé hatékony üzemanyag, de alacsony költsége, rendelkezésre állása és fenntarthatósága miatt ez nem mindig zavarja az embereket, és a legtöbben inkább ehhez fordulnak. Annak ellenére, hogy a szén az egyik legolcsóbb tüzelőanyag, a kosz és más környezeti hátrányok miatt az utóbbi évtizedekben sokkal kevésbé népszerű másoknál. A földgáz alacsony költségének és magas hatékonyságának köszönheti népszerűségét. Az otthoni fűtés valódi problémája az előállított hő megtartása: télen az otthonát körülvevő levegő és a talaj vagy a kőzet, amelyen áll, mindig sokkal alacsonyabb hőmérsékleten van, mint az épület, tehát nem számít, mennyire hatékony a fűtése, otthona előbb-utóbb mégis elveszíti a hőt valahol: vagy az ablaknál, az egyik ajtónál, vagy a pincénél, netalán a padlásnál.