Az energiahatékony kazánok legújabb generációja a fűtés költségeinek körülbelül 30 százalékát takaríthatja meg, ezért kár lenne tönkretenni ezeknek a megtakarításoknak egy részét azzal, hogy úgy döntött, hogy nem szigeteli hatékonyan az otthonát.

Fontos a szigetelés a hatékony melegítés végett is!

Ha kazáncserét fontolgat, akkor azt is meg kell vizsgálnia, hogyan lehet más módon szigetelni az otthonát. Nemcsak melegebb lesz ettől, hanem a tüzelőanyaganyagköltségeket is kordában tartja majd. Az egyik első dolog, amire sok ember gondol, amikor otthonát javítja, a régi ablakok cseréje. A dupla üvegezés hosszú utat tett meg az elmúlt években. A legújabb A+ besorolású tömített egységek nagyobb résszel rendelkeznek az ablaktáblák között, mint a régebbi üvegezés, és inert gázzal – általában argonnal – vannak feltöltve, ami sokkal jobban megtartja a hőt. További bónuszként a nagyobb rés csökkenti a zajszintet is. A modern üvegezéshez használt üvegnek van egy bevonata is, amelynek célja a hő visszavezetése a helyiségbe. Ez nem csak segít megőrizni az új kazánok által termelt hőt, hanem a nap során felhalmozódott hőt is maximálisan kihasználja. A meleg levegő emelkedik, így egy hőszigetelés nélküli ingatlanban a hő nagy része a tetőn keresztül elvész. Ezt már régóta felismerték, és a legtöbb ház az 1950-es évek óta rendelkezik tetőtéri szigeteléssel. Az utóbbi években azonban megváltoztak a szigetelési előírások.

A jelenlegi építési előírások minimum 270 mm szigetelést igényelnek; sok régebbi háznak kevesebb lesz, ezért érdemes megnézni, hogy az ön háza, hogy áll. Ha víztartályok és csövek vannak a tetőtérben, érdemes megjegyezni, hogy ezeknek is szigetelésre van szükségük. A padlásszigetelés hozzáadásával a tetőtér hűvösebb lesz, így, ha a tartályokat és a csöveket sem szigetelik, akkor nagyobb a fagyás veszélye. Az energiatakarékos kazánok hője a falakon keresztül is elveszhet, ezért érdemes itt is megvizsgálni az extra szigetelést.