Számos különböző módja van a háztartás energiafelhasználásának csökkentésére, az egyszerű viselkedésmódosításoktól a kiterjedt otthoni fejlesztésekig. Az energiatakarékosság két fő motívuma a közüzemi számlák megtakarítása és a környezet védelme.

Az energiatakarékosság lépései

Itt vannak a leggyakoribb módjai az energiatakarékosságnak otthonában, a legegyszerűbbtől a legintenzívebbig. Az otthoni energiafogyasztás csökkentése érdekében nem feltétlenül kell energiahatékony termékeket vásárolnia. Az energiatakarékosság olyan egyszerű lehet, mint a lámpák vagy a készülékek kikapcsolása, amikor nincs rájuk szükség. Az energiaigényes készülékeket kevesebbszer használhatja a háztartási feladatok kézi elvégzésével is, például a ruhák szárításával a szárítóba helyezés helyett, vagy kézzel mosogatva a mosogatógép helyett. A legmagasabb közüzemi megtakarítással járó dolgok a következők: csökkenteni kell a termosztát melegét, nyáron pedig kevésbé használni a légkondicionálót. A fűtési és hűtési költségek az átlagos otthoni közüzemi számlák közel felét teszik ki, így a fűtés és hűtés intenzitásának és gyakoriságának ezek a csökkentései jelentik a legnagyobb megtakarítást.

Vannak olyan eszközök, amelyekkel megtudhatja, hogy a villamos energia nagy része hol vész el otthonában, és mely készülékek használják a legtöbb áramot nap mint nap. A hagyományos izzólámpák túlzott mennyiségű áramot fogyasztanak, és gyakrabban kell őket cserélni, mint energiahatékony alternatíváikat. A halogén izzók, a kompakt fénycsövek (CFL) és a fénykibocsátó diódák (LED-ek) 25-80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, és 3-5-ször hosszabb ideig tartanak, mint a hagyományos izzók. Bár az energiatakarékos izzók drágábbak, hatékony energiafelhasználásuk és hosszabb élettartamuk miatt hosszabb távon kevesebbet kell fizetni. Be lehet állítani egy programozható termosztátot, amely automatikusan kikapcsol, vagy csökkenti a fűtést és a hűtést az alvás vagy távollét idején.