Rengeteg kérdést kapunk az ügyfelektől a radiátorokkal kapcsolatban: mikor kell azokat cserélni, mikor kell őket légteleníteni, hogyan kell ezt elvégezni és így tovább – tehát készítettünk egy útmutatót a radiátorokhoz, amely szinte minden kérdésre választ ad.

A radiátorok légtelenítése

A légtelenítés során kiszivárog a levegő a radiátorból, amely idővel felhalmozódhat és megakadályozhatja a radiátorok megfelelő működését. Kis mennyiségű levegő mindig bekerül a központi fűtési rendszerbe, amikor a friss víz a kazánon/fűtőrendszeren keresztül áramlik. Ez a levegő összegyűlik a radiátorok tetején, megakadályozva a radiátor felső részének meleg vízzel való feltöltését, és ezáltal csökkentve a fűtőképességét. Fontos, hogy a radiátorokat rendszeresen légtelenítse, mivel ennek a beszorult levegőnek a felszabadítása drámaian javíthatja a központi fűtés hatékonyságát. Ez egy egyszerű feladat, amelyet ön is elintézhet egy kis tudománnyal, azonban ha bármilyen problémája van, vagy ha nem biztos benne, hogyan kell tovább folytatni, érdemes minél hamarabb hívni a vízvezeték-szerelőt, hogy ő megtegye a szükséges lépéseket.

A legjobb módszer az ellenőrzéshez, ha bekapcsolja a fűtést, és megvárja, amíg a radiátorok felmelegszenek. Ha vannak hűvös foltok, különösen a hűtő felső részén, akkor lehet, hogy légteleníteni kell. Ha a fűtőtest egyáltalán nem melegszik fel, akkor teljesen tele van levegővel, ezért ezt ki kell engedni, mielőtt felhasználható lesz a helyiségek fűtésére. Először győződjön meg arról, hogy a fűtés ki van kapcsolva – nem akarja megégetni magát forró vízzel! Ezután radiátoros légtelenítő kulcsra vagy lapos fejű csavarhúzóra van szüksége a modern rendszerek esetében. A radiátor egyik végén egy szelepet talál, ahova a kulcsot vagy a csavarhúzót be lehet helyezni. Győződjön meg arról, hogy olyan ruhát vesz fel, amit nem fogja sajnálni, ha vizes lesz. Ezután lassan fordítsa el a szelepet az óramutató járásával ellentétes irányban. Ezzel kiengedi a levegőt.