Úgy tűnik, hogy a mexikói szeszfőzde és a cumbriai gondozóház kevés közös vonást mutat. A közelmúltban azonban mindkettő megtette a részét az éghajlatváltozás elleni küzdelemért a biomassza kazánok telepítésével.

A biomassza melegítő rendszerek!

Mivel a globális felmelegedés minden ország napirendjén szerepel, mindenkinek a fejében ott kell motoszkálnia a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének. Nem csak a kormányok feladata csökkenteni a szén-dioxid kibocsátásunkat. Minden háztulajdonosnak tudatában kell lennie annak, hogy mindent meg kell tenni, még akkor is, ha éppen egy új kazánszerelés vár rá. Egyre több üzleti vállalkozás biomassza kazánokon keresztül csökkentik a kibocsátásukat és az energiaszámlákat. A biomassza kazánok biomassza vagy növényi anyag elégetésével működnek, jellemzően fapellettel. Ez azt jelenti, hogy az általuk kibocsátott szén-dioxid mennyisége megegyezik azzal, amit a növény növekedése alatt felszívott. Ez a folyamat fenntartható, feltéve, hogy új növényeket ültetnek az energia előállítása céljából elégetett növények helyébe.

Természetesen van néhány szén-dioxid-kibocsátás, amelyet maga a biomassza-tüzelőanyag termesztése, gyártása és szállítása okoz. Ha azonban ezt az tüzelőanyagot helyben állítják elő és betakarítják, akkor ez általában jóval alacsonyabb, mint más fosszilis üzemanyagok elégetése. A biomassza-kazán telepítése jelentős pénzbe kerül, és időre van szükség ehhez. Emiatt a biomassza kazánt általában csak egy nagyvállalkozás telepíti. A lepárló biomassza kazánjának építése 10 hónapig tartott, míg egy gondozó otthonnak új épületre volt szüksége az új kazán elhelyezéséhez. Előfordulhat, hogy a normál háztartások nem tudnak biomassza kazánt telepíteni, hogy tegyék a dolgukat az éghajlatváltozás csökkentése érdekében. Hosszú távon azonban csak egy új, energiatakarékos kazán kiválasztása segít.