Fűteni, sütni és főzni kell, ez nem vitás! Mégis sokakban felmerül az amúgy releváns dilemma: hogyan mérsékelhetőek eredményesen a költségek? A legtöbben gigantikus változtatásokban, átalakításokban gondolkodnak, pedig nem egyszer a kisebb léptékű módosítások is hatalmas formálódáshoz vezethetnek.

Mire jó egy szőnyeg?

Kis lépésekkel is megoldható a gázfogyasztás csökkentése

Kis lépésekkel is megoldható a gázfogyasztás csökkentése

A kérdés akár költőinek is tűnhet, de nem az. Vajon mire alkalmas egy szőnyeg? Természetesen erre sokan rávágnák, hogy esztétikus kiegészítő, olyan kelme, ami persze eltakarja a padlót, megóvva azt a sérülésektől, de amúgy látványos lakberendezési elem. Igazán ez a definíció nem nevezhető tévesnek, ugyanakkor kár lenne ennyivel lezárni a pozitívumok felsorolását.

De hogy jön mindez a gázfogyasztás csökkentéséhez? Úgy, hogy a szőnyeg kitűnő szigetelő anyag. Kevesen tudják, hogy hangszigetelésben is díjnyertes, erre a célra egyébként léteznek konkrétan akusztikai szőnyegek. De a legegyszerűbb alternatívák is tökéletesen alkalmasak arra, hogy lefedjék a padlót, azaz szigeteljenek. Így lefelé nem képes akkora mértékben megszökni a hő. Ezzel a módszerrel a falak is kitűnően „felöltöztethetőek”. A faliszőnyegek nemcsak szemrevalóak, hanem ebben az értelemben extrán praktikusak is. Érdemes tehát élni velük, mert általuk sokkal több nyerhető annál, mint amit a látvány kínál.

A textíliákban rejtőző pozitív tulajdonságok közül a szigetelés az, amiről valóban túlságosan kevesen tudnak. Ezért aztán egyelőre határozottan ritkaságszámba megy a tudatos vásárlás. Pedig gyakorlatilag bármelyik szaküzletben kifaggathatóak az eladók arról, hogy melyik az a szőnyegtípus, ami a leginkább képes hozzájárulni az adott helyiség szigeteléséhez.

Akkor ezek után a szépségnek intettek?

Dehogy, erről szó nincsen! Azok a szőnyegek, amik tulajdonságaik révén a lehető legalkalmasabbak arra, hogy megfogják a meleget, mindeközben kétségtelenül szemeket gyönyörködtetőek lehetnek. Úgyhogy az esztétikusság és a funkcionalitás ebben az esetben is kerek egészet alkot egymással. S míg a szobák díszes, hasznos kiegészítőkkel gazdagodhatnak mindenki legnagyobb örömére, a gázfogyasztás mértéke is nagyban csökkenthető, mert a melegnek esélye sincsen ilyen körülmények között el- vagy megszökni.

Ha a szőnyegezés megvolt, utána azért ne felejtsük ellenőriztetni a gázrendszert, hiszen ezen is rengeteg múlhat a rezsiköltségek csökkentése során.