A kemence az otthoni HVAC-rendszer elengedhetetlen része. Télen segít melegen tartani, nyáron pedig hideg levegőt oszt el ugyanazon a fúvómotoron keresztül. Természetes, hogy mindezzel feltűnhet egy-két szag is.

Kemence szagok

Nem minden szag egyforma, ami a kemencéből származik. Néhányan teljesen normálisak, míg mások az aggodalom jelei. Megosztjuk a leggyakoribb furcsa kemenceszagokat és azt is, mit jelentenek. A leggyakoribb szaggal kezdünk: égő por. Amikor a kemencét először kapcsolják be egy-két évszakban, valószínűleg olyan szagot érez, mint az égő por. Ha kíváncsi, mi ez a szag, ilyenkor szó szerint por ég le a rendszerről. Amikor ezt szagolgatja, nincs miért aggódnia. Az égő por gyakori szag, és az évad első használata után el kell oszlania. A kemence részei nevetséges mennyiségű hőt képesek ellőállítani, ezek csak így működnek. Sajnos egyes részek elöregedhetnek, meghibásodhatnak vagy túlmelegedhetnek. Ha valami olyasmit érez, mint égő műanyag vagy fém, amely a szellőzőnyílásokból származik, ez azt jelezheti, hogy a kemence egy része túlmelegedik. Ha ezt érzi, kapcsolja ki a rendszerét, és minél előbb egyeztessen időpontot egy szakértővel.

A legtöbb kemence gázzal működik. A gáz nagyszerű tulajdonsága, hogy rengeteg készüléket képes táplálni, de hátránya, hogy hihetetlenül tűzveszélyes. A gáz szagtalan. Ennek leküzdése érdekében a gázcégek vegyi anyagot adnak magához a gázhoz, hogy kén- vagy rothadt tojásszagot kapjanak. A gáz szaga olyan erős, mert belélegezve egészségügyi problémák sorozatához vezethet. Ha rothadt tojás vagy kén szagát érzi otthonában, vegye nagyon komolyan azt. Kapcsolja ki a rendszert, és hívjon egy HVAC szakembert, hogy keresse meg a gázszivárgás forrását és javítja ki a hibát. Mindannyian ismerjük a penész erős illatát. Nem kellemes. Utoljára a szellőzőnyílásokon szeretné érzékelni ezt a szagot. Ha penész szaga kezdi átjárni otthonát, itt az ideje, hogy felhívja a HVAC rendszer szakembereit.