Csöpp. Csöpp. Csöpp. Csöpp. Csöpp. Csöpp. Majd ugyanez a végtelenbe, és még tovább. Az hagyján, hogy idegőrlő, amikor lakóhelyünk nyugalmában mást sem hallunk, csak hogy sír a csapunk, de egy gyengének tűnő csepegés mellett is naponta akár 50-100 liter víz, így hosszú távon akár több tízezer forint folyhat le a lefolyónkon. Amennyiben önnél is csöpög a csap, legyen tisztában a ténnyel, hogy otthona egy cseppet sem optimális víztakarékossági, így környezettudatossági szempontból sem.

Csökkentsük az ökológiai lábnyomunk mértékét!

Tudta, hogy a bolygónkon található vízkészlet mindössze 3 százaléka édesvíz? Megdöbbentő tény, ugye? Tisztában vagyunk vele, hogy manapság a csapból folydogáló cseppek is a természet védelmére buzdítanak, de való igaz, hogy nem lehet zsebre tett kézzel elsétálni az ügy mellett. Kardinális kérdéskör a vízfogyasztás mérése és optimalizálása egyéni szinten is. Fogadjuk meg egy bölcs ember tanácsát, aki egyszer hajdanán így fogalmazott: „Fogalmad sincs, mennyit ér a víz, amíg ki nem szárad a kút!” Köteleződjünk el a hatékony vízhasználat mellett, mert minden csepp számít. Számtalan vízhiányos régió akad a nagyvilágban, viseljük szívünkön az itt élő emberek sorsát, és támogassuk a saját szintünkön, hogy egy fenntartható vízgazdálkodással ők is hozzáférhessenek a tiszta vízhez! Ha csöpög a csap, ne halogassa tovább, hívjon szakembert!

Stop a vízpazarlásnak!

A csöpögés egy specialista segítségével sebtében és alacsony költségszinten megfékezhető, javarészt anélkül, hogy új csapot kéne beszereznie. A víztakarékossági módszerek követésével nem pusztán a jövő nemzedékért és bolygónkért teszünk, hanem pénzt takarítunk meg a magunk és családunk számára is. Fordítsunk figyelmet arra, hogy ne legyenek csöpögő csapok a lakásban, javíttassuk meg őket! Ugyanez érvényes a vécétartályok szivárgására, likvidáljuk lakóterünkből az ilyen zavaró nüanszokat, cseréltessük ki a tömítőgyűrűket! És ha szeretné, hogy háza, lakása is megfeleljen a víztakarékossági szempontoknak, akkor érdemes megfontolnia, hogy a szanitereket is a víz- és energiatakarékos kínálatból válassza ki. Ezek a bennük található áramlásszabályozónak köszönhetően csökkentett módban engedik a vizet, de szóba jöhetnek a hidegindítás funkcióval applikált csapok is, ami elsőkörben – nevükhöz hűen – kizárólag a hideg víz folyását teszik lehetővé, így megakadályozzák, hogy feleslegesen kárba vesszen a meleg víz, ami akár 30 százalék energia megtakarítását is eredményezhet. Végezetül ne feledkezzünk meg arról, ha fogmosás közben elzárjuk a csapot, akkor akár 40 liternyi vizet is megspórolhatunk naponta!