Otthonának vagy vállalkozásának fűtése az egyensúlyról szól. Egyrészt melegíteni akar és kell is, másrészt nincs feneketlen készlete, hogy magas fűtési számlákat fizessen havonta.

Melyik a jó megoldás?

Számos módon melegítheti otthonát hatalmas fűtési számlák nélkül – a megfelelő fűtési rendszer kiválasztása az egyik mód. A hő első formája, amelyet megvizsgálunk, egy sugárzó fűtési rendszer. Ezek melegítik a helyiségben lévő tárgyakat, nem pedig a levegőt. A padlófűtés a sugárzó hő egyik formája, mivel az aljzat alatt lévő műanyag csövekben keringő meleg a padlót fűti. A padlóburkolat, például kő, csempe, laminált padló vagy szőnyeg megragadja a meleget. Viszont a konvekciós hő felmelegíti a helyiségben lévő tárgyakat – beleértve önt is! Ez a hő enyhébb formája, sokkal kényelmesebb és a korai civilizáció óta létezik. Valószínűleg ismeri ezt a fűtési formát, bár lehet, hogy nincs is tudomása róla. A radiátorok és a központi fűtési rendszerek a hő konvekciós formái.

Meleg vizet juttatnak a helyiség radiátoraihoz. Viszont ez felmelegíti a levegőt, emiatt a meleg levegő felemelkedik, majd lehűlve ismét lecsökken. Ezt a ciklust a működési órák alatt többször megismétli a rendszer. A sugárzó fűtés energiatakarékos – az aljzatban keringő víz alacsonyabb hőmérsékletű. Ez azt jelenti, hogy kevesebb energiát használ fel a tér fűtésére. Egészségesebb – sok asztmás és bőrbetegségben szenvedő ember tapasztalhatja, hogy a központi fűtésű otthonban a levegő túl száraz lehet, ettől a légzés nehezebbnek tűnhet. A sugárzó hő nem mozgatja a levegőt – a konvekciós hő miatt a helyiség levegője kavarog, és ez azt jelenti, hogy a levegő által szállított poratkák, por és egyéb mikroszkopikus detritek keringenek a tér körül, ez kellemetlen érzést okozhat. A hagyományos fűtési módszerek hosszú ideje elérhetőek Magyarországon. Ezek azok a hőformák, amelyekhez hozzászoktunk, ezekben bízunk és bizonyos mértékben meg is értjük ezeket.