A szén-monoxid-gáz csendes gyilkos. Szagtalan és másképp nem érzékelhető, hacsak nincs felszerelve riasztó. Ez a cikk elmagyarázza, hogyan lehet felismerni, ha szénmonoxid-mérgezés eléri Önt, és azt is, hogyan lehet megakadályozni, hogy ez eleve bekövetkezzen.

A Szén-monoxid mérgezés

A szén-monoxid vagy CO olyan mérgező anyag, amelyet olyan tüzelőanyagok képeznek, amelyek nem égnek el teljesen. Ez akkor fordulhat elő például egy kazánban, ha nincs elég oxigén ahhoz, hogy az égéstérben az összes gáz megégjen. Szén-monoxidot ott termelnek, ahol rossz a szellőzés, vagy ahol a készülékeket nem tartják megfelelően karban. A szén-monoxid hazánkban évente körülbelül 50 halálesetet okoz, és nagyon gyorsan megöli az embert, ezért nagyon fontos, hogy korán észrevegye a figyelmeztető jeleket. Egyes tünetek hasonlóak más betegségekhez és állapotokhoz, de ha a tünetek csak akkor fordulnak elő, amikor otthon van, vagy ha más családtagok és háziállatok is ugyanazokat a tüneteket mutatják, akkor ez jó jel arra, hogy szén-monoxid-mérgezéssel van dolga, és azonnal orvoshoz kell fordulni. Vannak más jelek, amelyekre figyelni kell? A tünetek a következők: fejfájás, szédülés, hányinger/rosszullét, légszomj, ájulás, eszméletvesztés.

Természetesen az otthona körül is vannak olyan jelek, amelyeknek tudatában kell lennie: a jelzőfény gyakran kigyúl, a lángok inkább sárgák vagy narancssárgák, nem pedig kékek, az ablakok a szokásosnál nagyobb kondenzációval rendelkeznek, szokatlan sötét foltok vannak a készülékeken vagy azok körül. A kéményeknek, füstcsöveknek és szellőzőnyílásoknak mentesnek kell lenniük minden akadálytól. Minden gázkészüléket rendszeresen karban kell tartani egy regisztrált mérnöknek. Ezenkívül meg kell győződnie arról, hogy elővigyázatosságból van-e szénmonoxid-riasztó; ezek a barkácsáruházakban is kaphatók és életeket menthet meg velük.