A szén-monoxid szagtalan és láthatatlan, ezért rendkívül nehéz felismerni, bár rendkívül mérgező mind emberek, mind állatok esetében. Tünetei gyakran hasonlítanak a rendszeres megfázáshoz vagy influenzához: fejfájás, fáradtság és hányinger a legelterjedtebb tünet.

Szén-monoxid érzékelő

Amint a szén-monoxid szintje megnő és belélegzik, koncentrációja növekszik, és a tünetek gyorsan súlyosbodnak, az egyensúlyvesztés, a látászavarok és a memóriavesztés következtében esetleg eszméletvesztéshez és potenciális halálhoz vezetnek. Minden tüzelőanyag-ellátással rendelkező háztartást fenyeget ez a veszély. A CO szivárgás miatt rendkívül fontos biztosítani a készülékek rendszeres karbantartását és egy teljesen használható riasztó érzékelő beépítését. Javasoljuk, hogy a háztartásban legyen egy riasztó vagy érzékelő minden olyan helyiségben, ahol van egy szilárd tüzelőanyaggal működő készülék, ahol az ott lakó ember idejének nagy részét tölti és ahol alszik. A riasztót vagy érzékelőt ideális esetben a talajszint felett helyezik el, és falra szerelik.

Tudta-e, hogy Skóciában 2018 októberétől minden háztartási ingatlan esetében kötelező egy teljesen működő CO-érzékelő? Korábban ez csak új vagy meglévő ingatlanokra vonatkozott, ahol kazánt cseréltek. Jelenleg az Egyesült Királyságban a bérleti ingatlanokra vonatkozólag a törvény előírja a CO-detektor használatát, ám ez hamarosan megváltozhat, ha a biztonsági előírások szigorúbbak lesznek. Magyarországon még nincs hasonló rendelet, de nagyon is ajánlott a használatuk. A Honeywell CO riasztó az X-sorozat része, amely szinkronizálható a scanapp-al (ha kiegészítő modullal vásárolják meg). Úgy tervezték, hogy lehetővé tegye az éves karbantartási ellenőrzések, a kazán szervizelésének és az események jelentésének egyszerű nyomon követését, ezáltal nyugalmat adva az ügyfeleknek, és könnyű hozzáférést biztosítva a riasztó teljesítményével kapcsolatos részletes információkhoz.